Add a kezed!

a XV. Kerületi Önkormányzat
bűnmegelőzési projektje

2023.09.27
Idegenforgalmi világnap
Mire emlékezünk ma?

1980 óta ünnepeljük az Idegenforgalmi Világszervezet kezdeményezésére azzal a céllal, hogy elősegítsék a turizmus vezető iparággá válását.
Címlap Vagyonvédelmi centrum Gyermek- és ifjúságvédelem Áldozatvédelem Településbiztonság Hírek Archívum

Add a kezed!

A XV. kerületi Önkormányzat bűnmegelőzési programja

Add a kezed!

A XV. kerületi Önkormányzat bűnmegelőzési programja

A vásárlók jogai az Európai Unióban

Tisztességtelen és tiltott kereskedelmi módszerek
A vásárlók jogai és a kereskedők kötelezettségei

A vásárlók jogai az Európai Unióban

Tisztességtelen és tiltott kereskedelmi módszerek
A vásárlók jogai és a kereskedők kötelezettségei

Extrém időjárási viszonyok kialakulása
és hatásuk a városi biztonságra

A klímaváltozás társadalmi és politikai következményei

Extrém időjárási viszonyok hatása a városi biztonságra

A klímaváltozás társadalmi és politikai következményei

Az "Okos városok"

Az "Okos városok"

Mitől okos egy város?

Vagyonvédelmi Centrum

Vagyonvédelmi megoldások az otthon biztonságához.
"Okos otthon" tippek hamarosan.

Vagyonvédelmi Centrum

Vagyonvédelmi megoldások az otthon biztonságához.
"Okos otthon" tippek hamarosan.

Gyermek- és ifjúságvédelem

Az internet világa
Milyen veszélyeket rejt és hogyan használjuk biztonsággal?

Gyermek- és ifjúságvédelem

Az internet világa
Milyen veszélyeket rejt és hogyan használjuk biztonsággal?

Gépjárművédelmi megoldások

Védelmi módszerek bemutatása
Érvek pro és kontra

Gépjárművédelmi megoldások

Védelmi módszerek bemutatása
Érvek pro és kontra

Segítség a családon belüli erőszak áldozatainak

Hová fordulhatunk segítségért?
Mit jelent a távoltartás lehetősége?

Segítség a családon belüli erőszak áldozatainak

Hová fordulhatunk segítségért?
Mit jelent a távoltartás lehetősége?

❮ Előző
Következő ❯

Tisztelt honlaplátogató!
Tisztelt XV. kerületi polgárok!

Kérem, támogassák törekvéseinket, kezdeményezéseinket, keressék kitelepüléseinket, és látogassák előadásainkat, honlapunkat!

Németh Angéla
polgármester

A XV. kerületi Önkormányzat „Add a kezed” bűnmegelőzési projektje, jól illeszkedik a kerület közbiztonsági programjához, mely 2020-ig határoz meg feladatokat. A közbiztonsággal kapcsolatos gondolkodásunk hosszú távú, egyaránt tartalmaz aktív, közterület-rendészeti elemeket és a bűnmegelőzéshez kapcsolódó elméletibb megközelítéseket.

A kerület polgárainak körében végzett felmérés azt igazolja, hogy a többség biztonságban érzi magát köz- és magánterületeinken. Mindezek ellenére számos teendő van, melyeket folyamatosan számon tartunk.

Az önkormányzati rendészet által működtetett kamera rendszer fejlesztése javítja a közterületi rend állapotát, jelentős segítség mind a megelőzésben mind a felderítésben. A 2018. augusztusban bevezetett parkőr szolgálat szintén jelentősen hozzájárul a közterületeken tapasztalható rendetlenségek visszaszorításához. A bűnmegelőzési program előadásai az olyan aktuális témákon túl, mint az ifjúsági korosztály figyelmének felhívása az internetes zaklatás veszélyeire, szüleik tájékoztatása a biztonságos iskolakezdés témájában vagy az idősebb korosztályt fenyegető veszélyek és azok elhárításának lehetőségei, hosszú távú problémákra is rávilágítanak. Foglalkozunk a globális felmelegedés városi biztonságra gyakorolt hatásaival, illetve azzal is, hogy a helyi közigazgatásnak milyen lépéseket kell tennie a veszélyek csökkentése érdekében. A helyi klímastratégia megalkotása vagy a felelős állattartás kérdéseinek beemelése a közgondolkodásba egyrészt hangsúlyeltolódást, másrészt új reális veszélyek felismerésének és elhárításának módozatait jeleníti meg.

A biztonság széles körű megközelítéséhez szervesen hozzátartozik a bűnmegelőzés komplexitásának hangsúlyozása és kiterjesztése. Hiszem, hogy a megelőzésbe fektetett munka és anyagi források jelentősen csökkenthetik az esetleges kárelhárításra fordítandó energiákat és költségeket.

A XV. kerületi Önkormányzatot a biztonságtudatos igazgatásra törekvés jellemzi, ennek jegyében döntöttünk az „Add a kezed” bűnmegelőzési program ebben az esztendőben történő folytatásáról is.

Mondd el!
Szokott-e újévi fogadalmat tenni?
Mindig komoly fogadalmat teszek és betartom.
Megfontoltan fogadkozom, de azt betartom.
Mindig megpróbálom, és néha sikerül betartani.
Mindig teszek, de soha nem tartom be.
Soha, mert úgysem tudnám betartani.

Napi útravaló

Az életed 10%-át teszik ki a dolgok, melyek veled történnek, és 90%-át az érzések, ahogy felfogod a dolgokat.

Liz Babbs

Aktuális

Újévi fogadalmaink

Az újévi fogadalmak története Kr.e. 153-ra nyúlik vissza, amikor Janus – a kezdet és vég istene a római mitológiában, a január hónap névadója – a naptár elejére került. Mivel kétarcú istenség volt, képes volt egyszerre visszatekinteni a múltba és előre látni a jövőbe, ezáltal az ősi fogadalmak szimbóluma lett. Ilyenkor sok római bocsánatot kért ellenségeitől és ajándékokat adott át az újév kezdete előtt.

Az újévköszöntés a legősibb szokások egyike – a tudósok ismeretei szerint már 4000 évvel ezelőtt, Babilonban is tartották már, igaz, ekkor még (a mai naptár szerinti) március 23-án. Bár a babiloniaknak nem volt naptárjuk, a késő március időszaka mégis logikus választás, ha az újrakezdést kell megünnepelni. Hiszen ilyenkor kel életre újra a természet, nyílnak a virágok – ehhez képest a január elseje teljesen jelentéktelen, nincs se mezőgazdasági, se egyéb jelentősége. A babiloni újévet 11 napon át ünnepelték, és minden napnak megvolt a maga forgatókönyve. Így hát talán nem túlzás azt állítani, hogy a modern kori szilveszter feltehetőleg csak halvány próbálkozás az akkori rendezvényekhez képest.

Tovább

Legfrissebb tartalom

Újévi fogadalmaink

Az újévi fogadalmak története Kr.e. 153-ra nyúlik vissza, amikor Janus – a kezdet és vég istene a római mitológiában, a január hónap névadója – a naptár elejére került.

Tovább

A bűnmegelőzés szervezés alapjai 1. rész

A bűnmegelőzés, mint a rendészeti (közbiztonsági) szervek cselekvését meghatározó gondolkodásmód, rendészeti filozófia és cselekedetek sokasága egyszersmind.

Tovább

A vásárlók kötelező tájékoztatása

Ha Ön az Európai Unióban vásárol árut, illetve szolgáltatást, az adásvétel megtörténte előtt a kereskedőnek egyértelmű, helytálló és közérthető információkkal kell szolgálnia az Ön részére a kérdéses termékről.

Tovább

Erőszakmentes kommunikáció

Az emberiség évezredes tapasztalata azt mutatja, hogy a konfliktusok keletkezése törvényszerű, nincs semmilyen használható módszer, hogy elkerüljük, túllépjünk rajta, ez egyértelműen negatív jelenség.

Tovább

Extrém időjárás hatásai

A vizek aggasztó szennyeződése, a lassanként növekvő radioaktivitás és a genocid tendenciákat életre hívó túlnépesedés homályos veszélye már széltében elterjedt - habár nem mindenütt tudatossá vált - félelemhez vezetett; (...)

Tovább

Idősek világnapja

1991 óta október 1. az idősek világnapja. Az ENSZ célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a méltóságteljes időskorra, és felvessék az idősek gazdaságba történő visszaintegrálásának kérdését.

Tovább

Mondj NEM-et!

Számíthatsz ránk! – néhány jó tanács mellett ezt üzeni a rendőrség azoknak a fiataloknak, akik online zsarolás áldozatai lettek.

Tovább

A nyár témája

Az internetes zaklatás (közhasználatú angol kifejezéssel: cyberbullying) egyik legelső, széles körben ismertté vált példája a kanadai Ghyslain Raza esete.

Tovább

Rendfenntartás ANNO 2. rész

A dualizmus kori magyar rendészet időszaka a polgári értelemben vett rendészet kialakulásának és megerősödésének időszaka.

Tovább

Bűnmegelőzés építészeti eszközökkel 1. rész

A biztonság alapvető szükségletünk. Az ember, amióta létezik, különféle eszközökkel próbálja megteremteni ezt a biztonságot.

Tovább

Békés, boldog karácsonyt kívánunk!

A karácsony latinul Nativitatis Domini, Natalis Domini (Az Úr születése), az egyik legnagyobb keresztény ünnep, (...)

Tovább

A bűnmegelőzés szervezés alapjai 2. rész

A közügyek alakulása iránti érdeklődés, azok megértése és befolyásolása a közéleti civil aktivitás egyik legfontosabb tényezője.

Tovább

Ismét az internetes zaklatásról

Amennyiben gyermekünk mostanában kezdi az internetet használni, akkor számára elengedhetetlenül fontos, de a régóta rendszeres internet-használó gyermekeink számára sem árt időről-időre feleleveníteni az internet használatának alapvető szabályait.

Tovább

Az idősek védelmében

Különböző statisztikák és kutatások igazolják, hogy az idősek korosztálya fokozottan veszélyeztetett a bűncselekményekkel kapcsolatban, áldozattá válásuknak nagyobb az esélye.

Tovább

Rendfenntartás ANNO 3. rész

Rákospalota urbanizációs fejlődésén keresztül szemlélve teljes képet kaphatunk a rendészeti tevékenység fejlődéséről az 1920-as évektől egészen 1945-ig, majd az ezt követő évtizedben.

Tovább

Hőségriadó!

Az Országos Tisztifőorvos hőségriasztást adott ki, mely időbelileg korlátozott, de meghosszabbítható. Ennek tartalmát, jelentőségét többen, többször taglalták ismertetve az ezzel kapcsolatos közigazgatási feladatokat is.

Tovább

A WhatsApp réme: Momo

Mindent tudok rólad, üzeni Momo néven egy rémisztő, torz, horrorisztikus arc annak, aki kapcsolatba lép vele a WhatsAppon, egy főleg fiatalok által használt csevegő- alkalmazáson.

Tovább

Rendfenntartás ANNO

Az 1867-es kiegyezés számos változást idézett elő a magyarországi rendfenntartás szervezetében. Alapvető, hogy 1848 után a felelős magyar kormány kezébe került vissza ismét a belügyek kezelése.

Tovább

A "védhető terület" elmélete

Az építészeti bűnmegelőzés elméletében kiemelkedő és megkerülhetetlen Oscar Newman építész és várostervező munkássága.

Tovább

Önkéntesség és önkormányzás

A városi jogok európai nyilatkozata kimondja, hogy az európai városok polgárainak – többek között – joga van a: „a személyes kibontakozáshoz..."

Tovább

Együttműködő partnereink

XV. Kerületi
Rendőrkapitányság

Palotai Polgárőrség
Önkéntes Tűzoltó
Egyesület

Egyesített Szociális
Intézmény (ESZI)

×

Adatvédelemi tájékoztató

I. Bevezető

Adatkezelőként elkötelezettek vagyunk amellett, hogy tiszteletben tartsuk és védjük az Ön személyes adatait, és arra törekszünk, hogy Ön biztonságban érezze magát, amikor honlapunkra látogat, vagy információt nyújt számunkra. Annak érdekében, hogy releváns információkat közölhessünk Önnel, válaszolhassunk kérdéseire és növeljük azon előnyöket, amelyeket honlapunktól kaphat, bizonyos esetekben arra kérjük Önt, hogy adja meg személyes adatait. Erre azokban az esetekben kerülhet sor, amikor portálunkon regisztrációs kérelmet indít a hírlevélhez történő csatlakozáshoz.

Az adatvédelem szabályainak meghatározásánál különös tekintettel vettük figyelembe az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: Infotv.) 20. § (2) bekezdésének rendelkezéseit.

Kinyilvánítjuk továbbá, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos tevékenységünk során az Infotv. rendelkezéseinek és Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ajánlásainak megfelelően járunk el, a hatályos jogszabályok előírásait betartjuk, illetve az adatvédelemhez kapcsolódó fontosabb nemzetközi ajánlásokat is figyelembe vesszük

II: Honlapunk optimális használata

Főszabályként bármely Felhasználó önmaga azonosítása és személyes adatainak megadása nélkül is megtekintheti honlapunkat. Portálunk olyan esetekben, ahol a szolgáltatás ezt megköveteli domain információkat gyűjt látogatásáról annak érdekében, hogy testre szabja és felhasználóbaráttá tegye honlapunkat az Ön számára.

Abban az esetben, mikor Öntől személyes adatokat kérünk, tájékoztatjuk, hogy milyen indokkal és célból kérjük ezen adatokat. Ön dönthet úgy, hogy az adatokat nem adja ki, ebben az esetben is hozzáférhet a honlap más részeihez, azonban nem férhet hozzá bizonyos regisztrációhoz kötött szolgáltatásokhoz.

III: Fogalom-meghatározások

személyes adat: bármely meghatározott, azonosított vagy azonosítható természetes személlyel [érintett] kapcsolatba hozható adat és az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. Az érintettel akkor helyreállítható a kapcsolat, ha az adatkezelő rendelkezik azokkal a technikai feltételekkel, amelyek a helyreállításhoz szükségesek;

adatállomány: az egy nyilvántartásban kezelt adatok összessége;

adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet, például az adatok gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása, fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép stb.) rögzítése;

adatkezelő: az a személy vagy szervezet, aki/amely az adatok kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az általa megbízott adatfeldolgozóval végrehajtatja;

adatmegsemmisítés: az adatokat tartalmazó adathordozó teljes fizikai megsemmisítése;

adattovábbítás: ha az adatot meghatározott harmadik személy számára hozzáférhetővé teszik;

adattörlés: az adatok felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállításuk nem lehetséges;

adatfeldolgozó: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely az adatkezelő megbízásából személyes adatok feldolgozását végzi.

IV. A kezelt személyes adatok köre

Adatkezelés során a Felhasználó döntése alapján az adatkezelő az alábbi adatokat kezeli a regisztrációval rendelkező Felhasználók esetében: Felhasználó által a regisztrációkor megadott név, lakcím, e-mail cím.

V. Az adatkezelő

Adatkezelő: az adatkezelést saját technikai eszközeivel Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata és Budapest Főváros XV. Kerületi Polgármesteri Hivatal látja el.
Cím: 1153 Budapest, Bocskai utca 1-3.
Postafiók: 1601 Budapest, Pf. 46.
Telefon: +36 1 305 3100
E-mail: info@bpxv.hu
weboldal: www.bpxv.hu

VI. Az adatkezelés jogalapja és célja

Az Adatkezelő a személyes adatokat az érintettek hozzájárulása alapján kezeli. A regisztrációs kérelem kitöltésével az érintett hozzájárulását adja személyes adatai kezeléséhez. Adatkezelésre a honlap Felhasználóinak önkéntes, megfelelő tájékoztatáson alapuló nyilatkozata alapján kerül sor, amely nyilatkozat tartalmazza a Felhasználók kifejezett hozzájárulását ahhoz, hogy az oldal használata során általuk közölt személyes adataik, illetve a róluk generált személyes adatok felhasználásra kerüljenek. Az Adatkezelés jogalapja az Infotv. 5.§ (1) bek. a) pontja szerint az érintett önkéntes hozzájárulása.

Az Ön által megadott adatokat arra használjuk, hogy kéréseit teljesítsük vagy az Ön által kért szolgáltatást közvetítsük. Az adatkezelés célja, hogy kapcsolatot tartsunk Önnel.

VII. Az adatfeldolgozó

Az Adatkezelő külön adatfeldolgozót nem vesz igénybe. Az általa kezelt személyes adatokat szükség esetén az saját technikai eszközeivel dolgozza fel.

VIII. Az adatkezelés időtartama

A Felhasználó által megadott személyes adatok kezelése mindaddig fennmarad, amíg a Felhasználó a szolgáltatásról – az adott felhasználói névvel – ki nem iratkozik, és egyúttal kéri az adatai törlését, amely intézkedést az Adatkezelő elérhetőségeinek felhasználásával bármely módon megtehet. A törlés időpontja a Felhasználó törlési igényének beérkezésétől számított 10 munkanap.

IX. Rendelkezés a személyes adatokról

Önnek joga van ahhoz, hogy felvilágosítást kapjon arról, van-e a birtokunkban Önre vonatkozó személyes adat, és ha igen hozzáférjen ezen adatokhoz.

Bármikor és bármely módon kezdeményezheti kijavításukat vagy törlésüket.

Személyes adat törlésére vagy módosítására irányuló igényét 3 napon belül teljesítjük, ezt követően a korábbi (törölt) adatok már nem állíthatók helyre.

Az Adatkezelő az érintettek kérelmére tájékoztatást ad az érintettek kezelt adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az érintett személyes adatait.

X. Adatbiztonsági intézkedések - adatvédelem

Az Adatkezelő elkötelezett amellett, hogy szigorúan védje az Ön személyes adatait, tiszteletben tartsa az Ön ilyen adatok felhasználására vonatkozó döntését, és gondosan védelmezze, nehogy elvesszenek, azokkal visszaéljenek, azokhoz jogosulatlanul hozzáférjenek, vagy azokat hozzáférhetővé tegyék, megváltoztassák vagy megsemmisítsék.

Kötelezi magát továbbá, hogy gondoskodik az adatok biztonságáról, valamint megteszi azokat a technikai és szervezési intézkedéseket, és kialakítja azokat az eljárási szabályokat, amelyek biztosítják, hogy a felvett, tárolt, illetve kezelt adatok védettek legyenek, illetőleg megakadályozza azok megsemmisülését, jogosulatlan felhasználását és jogosulatlan megváltoztatását.

Kötelezi magát arra is, hogy minden olyan harmadik felet, akiknek az adatokat esetlegesen továbbítja vagy átadja, ugyancsak felhív az ez irányú kötelezettségeinek teljesítésére.

XI. Adattovábbítás lehetősége

Ahol szolgáltatásunk megköveteli az Ön adatait hozzáférhetővé tesszük olyan harmadik személy számára is, amely a velünk fennálló kapcsolata alapján szolgáltatásokat nyújt a nevünkben. Kizárólag olyan adatokat adunk át ezen harmadik személyeknek, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy szolgáltatásukat teljesítsék, és intézkedéseket teszünk az Ön adatainak védelme érdekében.

XII. Az Infotv. 6. § (5) bekezdésén alapuló adatkezelés

Az Infotv. 6. § (5) bekezdése alapján az Adatkezelő

  1. a rá vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése céljából az érintett hozzájárulása hiányában jogosult és köteles minden olyan rendelkezésére álló és általa szabályszerűen tárolt személyes adatot az illetékes hatóságoknak továbbítani, amely adat továbbítására őt jogszabály vagy jogerős hatósági kötelezés kötelezi, illetve
  2. b) az Adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából, amennyiben ez az érdek érvényesítése a személyes adatok védelméhez fűződő jog korlátozásával arányban áll, további külön hozzájárulás nélkül, valamint az érintett hozzájárulásának visszavonását követően is kezelheti az általa szabályszerűen tárolt személyes adatokat.

XIII. Jogfenntartás

Az adatkezelő fenntartja a jogot, hogy jelen Adatvédelmi Tájékoztatót időről-időrel módosítsa vagy frissítse. A „Legutóbbi frissítés” dátuma a lap alján megmutatja valamennyi Felhasználónak, hogy mikor történt a Tájékoztató legutóbbi változtatása.

Az Adatkezelő folyamatosan gondoskodik a korábbi Adatvédelmi Tájékoztatók megőrzéséről és tárolásáról.

Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel, hogy továbbiakban milyen lépéseket teszünk az Ön személyes adatainak védelme érdekében.

XIV. Jogérvényesítés lehetősége

A Felhasználó jogainak megsértése esetén, illetve jogai érvényesítése érdekében a Fővárosi Törvényszékhez (1055 Budapest, Markó u. 27.) vagy – választása szerint – a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszékhez fordulhat keresettel, továbbá bármely személyes adattal kapcsolatos kérdésben kérheti a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság segítségét is (1125 Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 22/C., postacím: 1530 Budapest, Pf. 5., e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu, weboldal: www.naih.hu).

Jelen tájékoztatót Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Polgármestere és Jegyzője adta ki.

Legutóbbi frissítés dátuma: 2017. május 19.

×

Információ az internetes sütikről

Mik azok a sütik, angolul "cookies"?

A süti egy olyan fájl, (egy adatsor,) amit a weboldal látogatójának számítógépén, mobiltelefonján vagy egyéb, internetes hozzáférést biztosító eszközén hozhat létre a weboldalt megjelenítő program. A cookie-t a webszerver küldi a látogató böngészőjének, majd a böngésző visszaküldi a szervernek. A sütik kizárólag adatokat tartalmaznak, vagyis nem tartalmaznak futtatható állományokat, vírusokat, illetve kémprogramokat (spyware) és nem férnek hozzá a felhasználó merevlemezének adataihoz. A süti egy kódolt adatsor, egy elérési útvonal, ami csak az adott szerverrel együtt értelmezhető. Magát a felhasználó adatait a szerver tárolja, nem a süti. Szinte minden weboldal használ sütiket, mivel azok nélkül a zökkenőmentes működés elképzelhetetlen.

Mire használjuk a sütiket?

Ezek a fájlok lehetővé teszik a felhasználó internetezésre használt eszközének felismerését, így releváns, a felhasználó igényeihez igazított tartalom megjelenítését. Ilyenek például a kizárólag felhasználói névvel és jelszóval elérhető oldalak, amik sütik nélkül nem működnének. A sütik a felhasználó számára egyszerűbb böngészést biztosítanak, és elősegítik, hogy a honlap üzemetetője minél kényelmesebb szolgáltatást nyújtson. Fontos szerepe van a sütiknek a honlap látogatottsági statisztikájának elkészítéséhez. Ennek keretében adatokat kapunk a honlap és egyes oldalainak látogatottságáról, arról, hogy a felhasználó mennyi időt töltött egy-egy oldalon, a használt böngészőről és az eszközön futó operációs rendszerről. A kapott statisztikai eredményeket felhasználva tudjuk az oldal szerkezetét és tartalmát az igényeknek megfelelően alakítani, mindezt a felhasználók anonimitásának megőrzése mellett.

Tartalmaznak a sütik személyes adatot?

A legtöbb süti hatékony működéséhez semmilyen személyes jellegű adat nem szükséges. Kivételt képeznek például azok a sütik, amik a böngésző számára megjegyezhetővé teszik a bejelentkezési adatokat vagy egy webáruházban megőrizhetővé teszik a kosárba tett termékeket. Ezek az adatok olyan módon vannak tárolva, hogy azokhoz jogosulatlan személyek nem férhetnek hozzá, illetve a cookie maga nem tartalmaz személyes adatot, csak a szerveren tárolt adatokhoz való elérési kulcsot, de ezt is kódolt formában.

A sütik törlése

A weboldalak eléréséhez használt böngészőprogramok többsége alapértelmezett esetben engedélyezi a sütik elhelyezését az eszközre. A sütik kezelésére vonatkozó információk a böngésző beállításai között találhatóak. Ezek a beállítások megváltoztathatók úgy, hogy a cookie-k automatikus kezelését a böngésző blokkolja, vagy minden esetben értesítést küldjön a felhasználónak, ha az eszközre cookie-t küldtek. Fontos tudni, hogy a cookie-k használatának tiltása vagy korlátozása negatívan befolyásolhatja az oldal bizonyos funkcióinak működését, például a megrendelést vagy bejelentkezést.

Ellenőrizze a böngésző süti beállításait!

A korszerű böngészők mindegyike alkalmas arra, hogy személyre szabhasd a böngésző beállításait a cookie-kra vonatkozóan, úgy, hogy a sütik használata mellett számodra még kényelmes internetezést biztosítva is biztonságos legyen. Ha a számítógépet csak ön használja, akkor hosszabb lejárati időt is beállíthat a böngészési előzmények rögzítésére, illetve a személyes adatok tárolására vonatkozóan. Amennyiben számítógépet más is használja(például egy internet kávézóban), akkor érdemes a böngésző által megjegyzett adatokat minden egyes használatot követően törölni, vagy “inkognitó” ablakot használni a böngészéshez. Így lehetősége van arra, hogy biztonságos keretek között látogasson meg olyan oldalakat, melyek cookie-kat helyeznek el a gépen. Rendszeresen frissítse a kémprogramok elleni programokat és víruskeresőket! Sok esetben a kémprogramok ellen védő szoftverek valós időben figyelik a böngészést és figyelmeztetnek, amennyiben nem biztonságos oldalt kíván betölteni a felhasználó. A támadások jelentős hányada a böngésző biztonsági résein keresztül történik. Minél régebbi verziójú egy böngésző, annál több ilyen gyenge pont található meg benne. Mindig telepítse a böngésző legfrissebb verzióját, melyet legkényelmesebben az automatikus frissítés beállításával érhet el.

×

Impresszum

Az addakezed.bpxv.hu címen található honlap Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzatának "ADD A KEZED!" - elnevezésű bűnmegelőzési projektjének hivatalos honlapja.

Felelős kiadó: dr. Lamperth Mónika jegyző

A honlap szerkesztője: Beke Károly, csoportvezető, Stratégiai és Tájékoztatási Csoport
email címe: beke.karoly@bpxv.hu

Az addakezed.bpxv.hu aldomain tulajdonosa Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata.

Tárhelyszolgáltató: Zomsys Media Kft
Székhelye: 2255 Szentlőrinckáta, Kossuth Lajos út 99.