Add a kezed!

a XV. Kerületi Önkormányzat
bűnmegelőzési projektje

Áldozatvédelem Időskorúak figyelmébe Családon belüli erőszak Vásárlók védelme Szexuális zaklatás Áldozatsegítés
Címlap
Vagyonvédelmi Centrum Gyermek- és ifjúságvédelem Áldozatvédelem Településbiztonság
Otthonaink biztonsága Az internet világa Időskorúak figyelmébe Nagyítás
Gépjárműveink biztonsága Iskolai erőszak Családon belüli erőszak Civil tér
Közterületi kameráink Függőségek Szexuális zaklatás Bűnmegelőzési tanácsadás
Közterületek veszélyei Segítő szervezetek Városrehabilitáció
Vásárlók védelme
Hírek Archívum Rendezvények A hónap témája

Az idősek védelmében

Különböző statisztikák és kutatások igazolják, hogy az idősek korosztálya fokozottan veszélyeztetett a bűncselekményekkel kapcsolatban, áldozattá válásuknak nagyobb az esélye. A bűnelkövetők igyekeznek kihasználni a fizikai, mentális állapotot (segítőkészség, empátia, hatóságok nagyobb tisztelete stb.) és a társadalmi szocializációs állapotot.

A jelenleg hatályos jogszabályok fokozott büntetőjogi védettséget biztosítanak az időseknek, de ennek a visszatartó ereje egyenlő az elfogott és bíróság által elitélt bűnelkövetők számával. Fontos, hogy helyi, önkormányzati programok több alkalommal is felhívják a figyelmet a veszélyekre, és létezzenek élő, valóságos megelőzési és segítségnyújtási mechanizmusok. Az „Add a kezed” projekt idősekre koncentráló része pont ezen tudást és megoldásokat igyekszik eljuttatni az érintettekhez! Az alábbi pontokban szedjük össze azokat témaköröket, melyekre érdemes koncentrálni!

Közlekedésbiztonság

Mint tudjuk, a közlekedés veszélyes üzem. Napjainkban méginkább az, mert hátérbe szorultak azok a mechanizmusok, melyek a toleráns, figyelmes és óvatos gépjárművezetéssel voltak kapcsolatosak. Sajnálatos módon a társadalmi frusztráció növekedése az intolerancia és erőszakosság irányába mutat.

Gyalogos közlekedés

Számos példáját látjuk annak, hogy gyalogos átkelőhelyen sem adják meg a szabályosan közlekedő gyalogosnak az elsőbbséget. Gyakori, hogy az egyik sávban érkező gépkocsi vezetője megáll, a mellette haladó pedig ezt figyelmen kívül hagyva áthalad a gyalogos átkelőhelyen. Gyakori a kanyarodás szabályaink megszegése, akár súlyos sérülést okozva az áthaladó gyalogosoknak.

Mindez fokozott figyelmet kíván a gyalogosoktól is. Nem elég tudni, hogy a gyalogos átkelőhelyen szabályos átkelésnél előnyünk van, de meg is kell róla győződni. Tiltó jelzés esetén semmiképpen se induljunk el különösen ne a nem arra kijelölt helyen! Több sávos út esetén, amennyiben rövid a zöld jelzés, kérjük a többi gyalogos segítségét az átkeléshez.

Kerékpáros közlekedés esetén fokozottan ügyeljünk a KRESZ szabályok betartására, viseljünk védőfelszerelést és a láthatóság kellékeit. Esetleges alkoholfogyasztás esetén ne üljünk kerékpárra, segédmotorra!

Tömegközlekedési eszközök

Törekedjünk az első ajtós felszállásra, hogy a vezető észlelhesse, ha segítségre lenne szükségünk. Amennyiben nincs ülőhely, igyekezzünk biztonságos helyen állni és kapaszkodni, nehogy hirtelen fékezés esetén elessünk, és komolyabb sérülést szerezzünk.

Gépjármű vezetés

Csak stabil egészségügyi állapotban üljünk gépjármű volánja mögé. Vérnyomás ingadozás, látás-, halláskiesés esetén kerüljük a vezetést, és akkor is, amikor nem tudunk kellő mértékben koncentrálni. Ismeretlen helyre utazva előre tájékozódjunk az útvonalról, kerüljük a váratlan szituációkat. GPS használata esetén indulás előtt kontrolláljuk, hogy megfelelően működik-e a készülék.

Lakásbiztonság

A lakásbetörés még mindig vezető bűnelkövetési oknak számít. Lényeges, hogy rendelkezzünk megfelelő vagyon biztosítással, de ha ilyet nem tudunk vagy akarunk kötni, érdemes áttekinteni azon eszközöket, amelyek segítenek értékeink védelmében.

Mechanikai védelem

Itt elsősorban a bejárati ajtók védelmére érdemes odafigyelni. A hevederzárak, vagy több ponton záródó biztonsági ajtók már elérhetőek sokféle kivitelben. A biztonsági zárak alapvető kellékek, illetve az ajtón lévő kitekintő nyílás használata is elengedhetetlen, mielőtt bárkinek ajtót nyitnánk. Praktikus a belső biztonsági lánc használata is. Földszinti ablakokon, erkélyeken a biztonsági rács vagy törésbiztos fólia alkalmazása lehetséges, illetve a nyílászárókat érdemes befeszítés ellen biztosítani.

Elektronikus védelem

A különféle riasztók akár mozgásérzékelővel, üvegtörés érzékelővel, vagy más megoldásokkal a technikai védelem egy magasabb szintjét képviselik. Riasztás esetén vonulós szolgálattal rendelkező társaságok az élőerős védelmet is biztosítják. Nyaralás, távollét esetén ez praktikus védelmet nyújt. Más, hangjelzést adó riasztók alkalmasak a betörők elriasztására, akár azzal is, hogy felkeltik az otthon tartózkodó szomszédok figyelmét, akik értesítik a rendőrséget adott esetben.

Tűzbiztonság, szénmonoxid érzékelők

Elektromos zárlat, kipattanó szikra, vagy tűzhelyen felejtett lábas okozhat végzetes tűzesetet a lakásban. De cigaretta csikk vagy adventi koszorú éppúgy lehet veszélyforrás, ezért érdemes tűz-és füstérzékelőket elhelyezni a lakásban. Leggyakrabban a szén-monoxid mérgezés veszélyére hívják fel a figyelmet a hatóságok, mely sajnos vezető halálok fűtési szezonban, ezért érdemes az OKF honlapján tájékozódni, és az általunk elérhető készüléket beszerezni, rendeltetés-szerűen használni!

Értékeink védelme a lakásban, az utcán

Vagyonának, értékeinek védelme mindenki számára kiemelten fontos. Kis odafigyeléssel, bizonyos óvatossággal sokat tehetünk, hogy elkerüljük az áldozattá válást. Szezonális bűnelkövetési módszer az un. „nyaklánckitépés” főképp nyári, tavaszi időszakban, amikor már az időjárás lehetővé teszi lazább öltözék viselését. Érdemes ilyenkor is vékony sállal, magasabb nyakú blúzzal eltakarni nyakláncunkat, és különösen értékes darabot nem viselni.

A zsebtolvajlás minden évszakban és helyen fenyegethet minket. Leginkább a zsúfolt járműveken, közlekedési eszközökön, nagy tömegben. A piacon, más vásárlásnál érdemes odafigyelni, hogy pénztárcánkat ne jól látható helyen tartsuk, kézitáskánk mindig legyen zárva, lehetőleg ne a hátunkon, oldalunkon viseljük.

Ha idegeneket kényszerülünk a lakásunkba engedni, törekedjünk rá, hogy ne legyünk egyedül, illetve ne hagyjuk magára az idegent. Tipikus módszer, hogy ketten érkeznek, s míg az egyik eltereli a figyelmet, a másik összekapkodja a lakásban található értékeket, és már távoznak is. Értékeinket ezért mindig tartsuk jól elzárva, ne hagyjunk szem előtt ékszert, készpénzt más eszközöket. (mobiltelefon, laptop stb.)

A csalások gyakori formái

A csaló szolgáltató vagy hatósági személynek mondja magát, pénzt, segélyt, tűzifa utalványt hozott. Ebbe a körbe tartoznak a telefonos csalások, az internetes adathalászatok.

Az unokás csalás

Naivságunkat vagy segítőkészségünket gyakran igyekeznek csalók kihasználni. Napjaink egyik legelterjedtebb csalási módszere az „unokázós” csalás. Telefonon keresik meg a kiszemelt áldozatot (némelykor előzetes megfigyelés után) balesetre, betegségre, sürgős műtétre és más extra vészhelyzetre hivatkozva sürgősen készpénzt, értékeket kérnek, különben a mesének megfelelő nagy baj történik az unokával.

Leggyakrabban egy „barátot” vagy „ismerőst” küldenek az értékekért, rövid időn belül. Ilyen esetben mindig ellenőrizzük, hogy a megnevezett hozzátartozónk elérhető-e telefonon, más rokonok megerősítik-e a rossz hírt! Gyanú esetén értesítsük a rendőrséget, semmiképpen se adjunk ismeretlennek pénzt vagy bármilyen értéket!

„Szolgáltatók munkatársai"

Ismert módszer, hogy a trükkös tolvaj valamely szolgáltató munkatársának mondja magát villanyóra, vízóra, gázóra, esetleg vezeték ellenőrzésre hivatkozva. Kér egy pohár vizet, s amíg mi hozzuk, elemeli az elől maradt értékeket. Társa esetleg átkutatja a lakás többi részét. Bármely mobilszolgáltató, tv-, otthoni telefonszolgáltató cég is szóba jöhet, mint hivatkozási alap.

Fontos tudni, hogy ezek a közmű szolgáltatók minden esetben előzetes értesítés alapján jönnek, munkatársaik rendelkeznek azonosító igazolvánnyal, és bizonyos telefonszámokon ellenőrizhetőek. Ezek a munkatársak készpénzt nem kezelnek, nem is vesznek át! Váratlan látogatás esetén ellenőrizzük az okot, amely miatt be akarnak jönni a lakásba!

„Segélyt, tüzifa utalványt hoztam!"

Gyakori cselekmény, hogy önkormányzati vagy állami ügyintézőnek adják ki magukat, azt állítva, hogy valamely állami-önkormányzati juttatást hoznak, esetleg kedvezményes tűzifa utalványt, de fizessünk bizonyos önrészt. Ne felejtse el, hogy állami, önkormányzati dolgozó nem kezel készpénzt, nem kér önrészt, vagy más hasonló befizetést! A pénzbeli juttatásokat, amelyek nem bankszámlára utalással érkeznek, a posta kézbesíti! Egyéb juttatások érkezéséről vagy átvételi lehetőségről hivatalos levélben értesít a küldő hatóság!

Végezetül, de nem utolsó sorban érdemes felhívni a figyelmet az internetes csalásokra. Ezek főképp a bankkártya adatok megszerzésére irányulnak, vagy más egyéb elektronikus azonosítóink ellopására. Gondosan figyelni kell szolgáltatóink közleményeire, felhívásaira. Gyanú esetén érdeklődjünk telefonon, vagy személyesen, hogy tényleg kértek-e személyes adatokat, azonosítókat! Általában nemleges lesz a válasz!


×

Adatvédelemi tájékoztató

I. Bevezető

Adatkezelőként elkötelezettek vagyunk amellett, hogy tiszteletben tartsuk és védjük az Ön személyes adatait, és arra törekszünk, hogy Ön biztonságban érezze magát, amikor honlapunkra látogat, vagy információt nyújt számunkra. Annak érdekében, hogy releváns információkat közölhessünk Önnel, válaszolhassunk kérdéseire és növeljük azon előnyöket, amelyeket honlapunktól kaphat, bizonyos esetekben arra kérjük Önt, hogy adja meg személyes adatait. Erre azokban az esetekben kerülhet sor, amikor portálunkon regisztrációs kérelmet indít a hírlevélhez történő csatlakozáshoz.

Az adatvédelem szabályainak meghatározásánál különös tekintettel vettük figyelembe az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: Infotv.) 20. § (2) bekezdésének rendelkezéseit.

Kinyilvánítjuk továbbá, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos tevékenységünk során az Infotv. rendelkezéseinek és Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ajánlásainak megfelelően járunk el, a hatályos jogszabályok előírásait betartjuk, illetve az adatvédelemhez kapcsolódó fontosabb nemzetközi ajánlásokat is figyelembe vesszük

II: Honlapunk optimális használata

Főszabályként bármely Felhasználó önmaga azonosítása és személyes adatainak megadása nélkül is megtekintheti honlapunkat. Portálunk olyan esetekben, ahol a szolgáltatás ezt megköveteli domain információkat gyűjt látogatásáról annak érdekében, hogy testre szabja és felhasználóbaráttá tegye honlapunkat az Ön számára.

Abban az esetben, mikor Öntől személyes adatokat kérünk, tájékoztatjuk, hogy milyen indokkal és célból kérjük ezen adatokat. Ön dönthet úgy, hogy az adatokat nem adja ki, ebben az esetben is hozzáférhet a honlap más részeihez, azonban nem férhet hozzá bizonyos regisztrációhoz kötött szolgáltatásokhoz.

III: Fogalom-meghatározások

személyes adat: bármely meghatározott, azonosított vagy azonosítható természetes személlyel [érintett] kapcsolatba hozható adat és az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. Az érintettel akkor helyreállítható a kapcsolat, ha az adatkezelő rendelkezik azokkal a technikai feltételekkel, amelyek a helyreállításhoz szükségesek;

adatállomány: az egy nyilvántartásban kezelt adatok összessége;

adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet, például az adatok gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása, fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép stb.) rögzítése;

adatkezelő: az a személy vagy szervezet, aki/amely az adatok kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az általa megbízott adatfeldolgozóval végrehajtatja;

adatmegsemmisítés: az adatokat tartalmazó adathordozó teljes fizikai megsemmisítése;

adattovábbítás: ha az adatot meghatározott harmadik személy számára hozzáférhetővé teszik;

adattörlés: az adatok felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállításuk nem lehetséges;

adatfeldolgozó: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely az adatkezelő megbízásából személyes adatok feldolgozását végzi.

IV. A kezelt személyes adatok köre

Adatkezelés során a Felhasználó döntése alapján az adatkezelő az alábbi adatokat kezeli a regisztrációval rendelkező Felhasználók esetében: Felhasználó által a regisztrációkor megadott név, lakcím, e-mail cím.

V. Az adatkezelő

Adatkezelő: az adatkezelést saját technikai eszközeivel Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata és Budapest Főváros XV. Kerületi Polgármesteri Hivatal látja el.
Cím: 1153 Budapest, Bocskai utca 1-3.
Postafiók: 1601 Budapest, Pf. 46.
Telefon: +36 1 305 3100
E-mail: info@bpxv.hu
weboldal: www.bpxv.hu

VI. Az adatkezelés jogalapja és célja

Az Adatkezelő a személyes adatokat az érintettek hozzájárulása alapján kezeli. A regisztrációs kérelem kitöltésével az érintett hozzájárulását adja személyes adatai kezeléséhez. Adatkezelésre a honlap Felhasználóinak önkéntes, megfelelő tájékoztatáson alapuló nyilatkozata alapján kerül sor, amely nyilatkozat tartalmazza a Felhasználók kifejezett hozzájárulását ahhoz, hogy az oldal használata során általuk közölt személyes adataik, illetve a róluk generált személyes adatok felhasználásra kerüljenek. Az Adatkezelés jogalapja az Infotv. 5.§ (1) bek. a) pontja szerint az érintett önkéntes hozzájárulása.

Az Ön által megadott adatokat arra használjuk, hogy kéréseit teljesítsük vagy az Ön által kért szolgáltatást közvetítsük. Az adatkezelés célja, hogy kapcsolatot tartsunk Önnel.

VII. Az adatfeldolgozó

Az Adatkezelő külön adatfeldolgozót nem vesz igénybe. Az általa kezelt személyes adatokat szükség esetén az saját technikai eszközeivel dolgozza fel.

VIII. Az adatkezelés időtartama

A Felhasználó által megadott személyes adatok kezelése mindaddig fennmarad, amíg a Felhasználó a szolgáltatásról – az adott felhasználói névvel – ki nem iratkozik, és egyúttal kéri az adatai törlését, amely intézkedést az Adatkezelő elérhetőségeinek felhasználásával bármely módon megtehet. A törlés időpontja a Felhasználó törlési igényének beérkezésétől számított 10 munkanap.

IX. Rendelkezés a személyes adatokról

Önnek joga van ahhoz, hogy felvilágosítást kapjon arról, van-e a birtokunkban Önre vonatkozó személyes adat, és ha igen hozzáférjen ezen adatokhoz.

Bármikor és bármely módon kezdeményezheti kijavításukat vagy törlésüket.

Személyes adat törlésére vagy módosítására irányuló igényét 3 napon belül teljesítjük, ezt követően a korábbi (törölt) adatok már nem állíthatók helyre.

Az Adatkezelő az érintettek kérelmére tájékoztatást ad az érintettek kezelt adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az érintett személyes adatait.

X. Adatbiztonsági intézkedések - adatvédelem

Az Adatkezelő elkötelezett amellett, hogy szigorúan védje az Ön személyes adatait, tiszteletben tartsa az Ön ilyen adatok felhasználására vonatkozó döntését, és gondosan védelmezze, nehogy elvesszenek, azokkal visszaéljenek, azokhoz jogosulatlanul hozzáférjenek, vagy azokat hozzáférhetővé tegyék, megváltoztassák vagy megsemmisítsék.

Kötelezi magát továbbá, hogy gondoskodik az adatok biztonságáról, valamint megteszi azokat a technikai és szervezési intézkedéseket, és kialakítja azokat az eljárási szabályokat, amelyek biztosítják, hogy a felvett, tárolt, illetve kezelt adatok védettek legyenek, illetőleg megakadályozza azok megsemmisülését, jogosulatlan felhasználását és jogosulatlan megváltoztatását.

Kötelezi magát arra is, hogy minden olyan harmadik felet, akiknek az adatokat esetlegesen továbbítja vagy átadja, ugyancsak felhív az ez irányú kötelezettségeinek teljesítésére.

XI. Adattovábbítás lehetősége

Ahol szolgáltatásunk megköveteli az Ön adatait hozzáférhetővé tesszük olyan harmadik személy számára is, amely a velünk fennálló kapcsolata alapján szolgáltatásokat nyújt a nevünkben. Kizárólag olyan adatokat adunk át ezen harmadik személyeknek, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy szolgáltatásukat teljesítsék, és intézkedéseket teszünk az Ön adatainak védelme érdekében.

XII. Az Infotv. 6. § (5) bekezdésén alapuló adatkezelés

Az Infotv. 6. § (5) bekezdése alapján az Adatkezelő

  1. a rá vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése céljából az érintett hozzájárulása hiányában jogosult és köteles minden olyan rendelkezésére álló és általa szabályszerűen tárolt személyes adatot az illetékes hatóságoknak továbbítani, amely adat továbbítására őt jogszabály vagy jogerős hatósági kötelezés kötelezi, illetve
  2. b) az Adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából, amennyiben ez az érdek érvényesítése a személyes adatok védelméhez fűződő jog korlátozásával arányban áll, további külön hozzájárulás nélkül, valamint az érintett hozzájárulásának visszavonását követően is kezelheti az általa szabályszerűen tárolt személyes adatokat.

XIII. Jogfenntartás

Az adatkezelő fenntartja a jogot, hogy jelen Adatvédelmi Tájékoztatót időről-időrel módosítsa vagy frissítse. A „Legutóbbi frissítés” dátuma a lap alján megmutatja valamennyi Felhasználónak, hogy mikor történt a Tájékoztató legutóbbi változtatása.

Az Adatkezelő folyamatosan gondoskodik a korábbi Adatvédelmi Tájékoztatók megőrzéséről és tárolásáról.

Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel, hogy továbbiakban milyen lépéseket teszünk az Ön személyes adatainak védelme érdekében.

XIV. Jogérvényesítés lehetősége

A Felhasználó jogainak megsértése esetén, illetve jogai érvényesítése érdekében a Fővárosi Törvényszékhez (1055 Budapest, Markó u. 27.) vagy – választása szerint – a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszékhez fordulhat keresettel, továbbá bármely személyes adattal kapcsolatos kérdésben kérheti a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság segítségét is (1125 Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 22/C., postacím: 1530 Budapest, Pf. 5., e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu, weboldal: www.naih.hu).

Jelen tájékoztatót Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Polgármestere és Jegyzője adta ki.

Legutóbbi frissítés dátuma: 2017. május 19.

×

Információ az internetes sütikről

Mik azok a sütik, angolul "cookies"?

A süti egy olyan fájl, (egy adatsor,) amit a weboldal látogatójának számítógépén, mobiltelefonján vagy egyéb, internetes hozzáférést biztosító eszközén hozhat létre a weboldalt megjelenítő program. A cookie-t a webszerver küldi a látogató böngészőjének, majd a böngésző visszaküldi a szervernek. A sütik kizárólag adatokat tartalmaznak, vagyis nem tartalmaznak futtatható állományokat, vírusokat, illetve kémprogramokat (spyware) és nem férnek hozzá a felhasználó merevlemezének adataihoz. A süti egy kódolt adatsor, egy elérési útvonal, ami csak az adott szerverrel együtt értelmezhető. Magát a felhasználó adatait a szerver tárolja, nem a süti. Szinte minden weboldal használ sütiket, mivel azok nélkül a zökkenőmentes működés elképzelhetetlen.

Mire használjuk a sütiket?

Ezek a fájlok lehetővé teszik a felhasználó internetezésre használt eszközének felismerését, így releváns, a felhasználó igényeihez igazított tartalom megjelenítését. Ilyenek például a kizárólag felhasználói névvel és jelszóval elérhető oldalak, amik sütik nélkül nem működnének. A sütik a felhasználó számára egyszerűbb böngészést biztosítanak, és elősegítik, hogy a honlap üzemetetője minél kényelmesebb szolgáltatást nyújtson. Fontos szerepe van a sütiknek a honlap látogatottsági statisztikájának elkészítéséhez. Ennek keretében adatokat kapunk a honlap és egyes oldalainak látogatottságáról, arról, hogy a felhasználó mennyi időt töltött egy-egy oldalon, a használt böngészőről és az eszközön futó operációs rendszerről. A kapott statisztikai eredményeket felhasználva tudjuk az oldal szerkezetét és tartalmát az igényeknek megfelelően alakítani, mindezt a felhasználók anonimitásának megőrzése mellett.

Tartalmaznak a sütik személyes adatot?

A legtöbb süti hatékony működéséhez semmilyen személyes jellegű adat nem szükséges. Kivételt képeznek például azok a sütik, amik a böngésző számára megjegyezhetővé teszik a bejelentkezési adatokat vagy egy webáruházban megőrizhetővé teszik a kosárba tett termékeket. Ezek az adatok olyan módon vannak tárolva, hogy azokhoz jogosulatlan személyek nem férhetnek hozzá, illetve a cookie maga nem tartalmaz személyes adatot, csak a szerveren tárolt adatokhoz való elérési kulcsot, de ezt is kódolt formában.

A sütik törlése

A weboldalak eléréséhez használt böngészőprogramok többsége alapértelmezett esetben engedélyezi a sütik elhelyezését az eszközre. A sütik kezelésére vonatkozó információk a böngésző beállításai között találhatóak. Ezek a beállítások megváltoztathatók úgy, hogy a cookie-k automatikus kezelését a böngésző blokkolja, vagy minden esetben értesítést küldjön a felhasználónak, ha az eszközre cookie-t küldtek. Fontos tudni, hogy a cookie-k használatának tiltása vagy korlátozása negatívan befolyásolhatja az oldal bizonyos funkcióinak működését, például a megrendelést vagy bejelentkezést.

Ellenőrizze a böngésző süti beállításait!

A korszerű böngészők mindegyike alkalmas arra, hogy személyre szabhasd a böngésző beállításait a cookie-kra vonatkozóan, úgy, hogy a sütik használata mellett számodra még kényelmes internetezést biztosítva is biztonságos legyen. Ha a számítógépet csak ön használja, akkor hosszabb lejárati időt is beállíthat a böngészési előzmények rögzítésére, illetve a személyes adatok tárolására vonatkozóan. Amennyiben számítógépet más is használja(például egy internet kávézóban), akkor érdemes a böngésző által megjegyzett adatokat minden egyes használatot követően törölni, vagy “inkognitó” ablakot használni a böngészéshez. Így lehetősége van arra, hogy biztonságos keretek között látogasson meg olyan oldalakat, melyek cookie-kat helyeznek el a gépen. Rendszeresen frissítse a kémprogramok elleni programokat és víruskeresőket! Sok esetben a kémprogramok ellen védő szoftverek valós időben figyelik a böngészést és figyelmeztetnek, amennyiben nem biztonságos oldalt kíván betölteni a felhasználó. A támadások jelentős hányada a böngésző biztonsági résein keresztül történik. Minél régebbi verziójú egy böngésző, annál több ilyen gyenge pont található meg benne. Mindig telepítse a böngésző legfrissebb verzióját, melyet legkényelmesebben az automatikus frissítés beállításával érhet el.

×

Impresszum

Az addakezed.bpxv.hu címen található honlap Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzatának "ADD A KEZED!" - elnevezésű bűnmegelőzési projektjének hivatalos honlapja.

Felelős kiadó: dr. Lamperth Mónika jegyző

A honlap szerkesztője: Beke Károly, csoportvezető, Stratégiai és Tájékoztatási Csoport
email címe: beke.karoly@bpxv.hu

Az addakezed.bpxv.hu aldomain tulajdonosa Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata.

Tárhelyszolgáltató: Zomsys Media Kft
Székhelye: 2255 Szentlőrinckáta, Kossuth Lajos út 99.