parkoló

Gépjárművédelmi megoldások

Az alábbiakban bemutatunk néhány megoldást, a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldásokkal kezdve, az összetettebb, drágább eszközökig, melyekkel megnehezíthetjük a tolvajok dolgát, esetleg el is vesszük a kedvüket attól, hogy a mi autónkkal próbálkozzanak. Ne feledjük, attól, hogy tökéletes biztonság nem létezik, minél nehezebb feladat elé állítjuk a tolvajt, annál valószínűbb, hogy nem nálunk próbálkozik.

Az autó üvegeinek gravírozása

Önmagában nem túl nagy visszatartó erő, de a semminél több. Az alkatrésznek ellopott kocsi gravírozott üvegei az orgazda számára értéktelenek. A továbbadásra ellopott autó költségeit jelentősen megnöveli, ha annak az összes üvegét ki kell cserélni. A módszer továbbá gyors és viszonylg olcsó.

Különböző vélemények vannak abban a tekintetben, hogy a rendszámot vagy az alvázszámot érdemes-e az üvegekbe gravíroztatni. Ha a rendszámot gavíroztatjuk az üvegekbe, a rendszámtábla elvesztése vagy ellopása esetén, az új rendszámunk nem fog egyezni az üvegbe gravírozottal. Ha viszont az alvázszámot, ember legyen a talpán az a rendőr, aki egy közúti ellenőrzés során összenézi az alvázszámot az üvegbe gravírozott számmal. Mi mégis ez utóbbit javasoljuk, mivel a rendszám cseréje esetén óriási plusz költségtől kíméljük meg magunkat.


UV gravírozás

A gravírozás egy továbbfejlesztett változata, mellyel nemcsak az üvegeket, hanem a fém karosszéria elemeket is megjelölik. A gravírozás az üveg elemeken szabad szemmel, normál fényben is látható, a fém karosszéria elemeken csak UV-fényben. A jelölőfesték nemcsak a fényezés felső felületén tapad meg, hanem a fém részekbe is beleivódik, így a jelölés eltávolítása csak erős roncsolás mellett lehetséges. A gravírozás mellett egy figyelmeztető matricát is elhelyeznek az autón, felhívva a tolvaj figyelmét arra, hogy a gépjármű ezzel a módszerrel jelölve van.


Riasztók

Hangos riasztók

Van-e értelme manapság szirénázó risztót szereltetni az autónkba? Mi történik, ha egy ház előtt, parkolóban megszólal egy riasztó? Odamegy bárki is ellenőrizni, hogy éppen lopják-e az autót vagy csak a jogos tulajdonosa elfelejtette kikapcsolni a riasztót, mielőtt kinyitotta az ajtót. Még ha látunk is valakit a gépkocsi körül, megkérdezzük, hogy mit csinál ott éppen?

A válasz többnyire nem. Nyilvánvaló, hogy ma Magyarországon kevesen kockáztatják a testi épségüket egy potenciális autótolvajjal szembeni fellépéssel. Ennek ellenére a riasztó megszólalása bizonyos esetekben mégis hasznos lehet. Az éjszaka közepén megszólaló riasztó felébresztheti a tulajdonost, autójához siethet és szerencsés esetben megakadályozhatja az autó ellopását.

Vizsgáljuk meg az esetet a tolvaj szemszögéből. Zavartalanul dogozik-e tovább egy tolvaj, nyugodtan kötözgeti-e a vezetékeket akkor, ha közben szól a gépkocsi riasztója? Régi alapelv a bűnözőknél, hogy a bűnelkövetéssel elérhető nyereséget mindig összevetik a várható kockázattal. Egy magányos autótolvajt valószínűleg elriaszt egy hangosan szirénázó riasztó, ha nem tudja azt nagyon rövid idő alatt hatástalanítani. Növeli a hangos riasztó hatásosságát, ha az utastérben is elhelyezünk egy szirénát, mivel ez olyan erős hanghatást kelt, ami a nyugodt "munkavégzést" erősen akadályozza. Fontos persze, hogy ez se legyen könnyen hatástalanítható, tehát a rögzítése erős, a vezetékelése nehezen hozzáférhető legyen.

Hangtalan riasztók

A hangtalan risztók lényege, hogy a riasztási esemény bekövetkezésekor a riasztó hallható hangjezés nélkül jelzést küld a tulajdonosnak vagy a járőrszolgálatnak. Így a tolvaj elfogásának esélye növekszik, mivel nem tudja, hogy a tevékenysége nem maradt észrevétlen. Előnyük, hogy a jezést vevő tulajdonos a gépkocsit távolból megállíthatja, vagy a rendszer által végrehajtható bármilyen parancsot adhat. A hangtalan riasztók a jelzést mobiltelefonos kapcsolaton keresztül küldik. Ez az egyik legnagyobb gyengeségük is: a GSM kapcsolat megfelelő eszközzel blokkolható, vagy térerő hiányában, például egy mélygarázsban nem működik.

Indításgátlók (immobiliserek)

Rejtett kapcsolók

A legegyszerűbb megoldás egy rejtett kapcsoló beépítése, amelyik valahol megszakítja a gyújtásláncot. Egyszerű, olcsó, viszonylag gyorsan beépíthető. Hátránya, hogy a tolvaj által is hamar megtalálható, így könnyen hatástalanítható. Hasznosnak bizonyulhat ugyanakkor a gépkocsi erőszakos elrablása ellen, ha nem jár a motor. A rablónak idő kell hozzá, hogy a kapcsolót megtalálja, így lehet, hogy néhány másodperc után nem kozcáztat tovább és elmenekül.

Többlépcsős aktiválási lánc

Ez már trükkösebb megoldás az előzőnél. Lássunk egy példát: Az autó beindításához el kell fordítani a gyújtáskapcsolót, indexkapcsoló balra, jobb oldali ablakemelő és fékpedál benyomása. Természetesen a rendszer tovább is bonyolítható újabb kapcsolási pontok beiktatásával.

Természetesen, mint minden védelem, ez is feltörhető egy az adott autótípust jól ismerő tolvajnak, az aktiválási lánc megkerülésével, de ahhoz mindenképpen hosszabb idő és nyugodt körülmények kellenek, ezért a kevéssé profi tolvaj számára komolyabb akadályt jelenthet.

Gyári immobiliser rendszerek

Az immobiliser egy komplex indításgátló rendszer, amely aktív állapotában a megfelelő áramköröket megszakítja, ezáltal lehetetlenné téve a motor beindítását. A megfelelő indítókulcs, távirányító vagy kódkártya használatával a lezárási pontok egyszerrre feloldhatók és a motor beindítható.

Előnye a gondosan megtervezett védelmi rendszer, amely ártól, minőségtől függően nyújt alacsonyabb vagy magasabb szintű biztonságot. Hátrányuk, hogy az indítókulcs, a kódkártya vagy a távirányító megszerzésével a rendszer egy mozdulattal deaktíválható.

A különböző megoldású indításgátló rendszerekkel hamarosan külön írásban foglalkozunk.

Kormányzár, sebességváltó zár

A mechanikai védelem elemei. Mindkettő arra szolgál, hogy az autót a zár kiiktatása nélkül, külső segítség, például vontatás nélkül ne lehessen elvinni, elvezetni. Ha kormányzár van az autónkban, akkor csak az autó elejének megemelésével lehet elvontatni. Ha sebességváltó zárat alkalmazunk, ami hátramenetben rögzíti a váltókart, csak benyomott kuplunggal lehet az autóval gurulni. Egy rükverzben közlekedő autó remélhetőleg gyanús lesz a rendőröknek.

A védelmi szintjük elsősorban a zár minőségétől függ. Ha a zár tolvajkulccsal, zárfésűvel vagy rongálással könnyen nyitható, akkor akkor védelmi képességét máris elvesztette. Különösen igaz ez a sebességváltó zárakra: a beépítési módjuk miatt nyers erővel, a szokásos körülmények között nem igazán eltávolíthatók. Egy jó, nehezen nyitható zárral, melynek kulcsai nem másolhatóak, viszonylag jó védelmet biztosít a jármű lábon történő elvitele ellen.

GSM, GPS nyomkövetés

Ahogy a nevükből egyértelműen kiderül, a rendszer a gépjárművel nyomkövetésére, mindenkori helyzetük meghatározására szolgál. A rendszerek számos kiegészítő funkcióval bírnak: érzékelik a riasztási eseményeket, arról a tulajdonosnak, vagy egy diszpécserközpontnak jelzést küldenek. Baleset vagy más vészhelyzet esetén vészjelzést küldenek.

A jármű helyzete többféle módszerrel követhető nyomon: SMS-ben küldött koordinátákkal, számítógépre, okostelefonra telepíthető nyomonkövető szoftverrel, vagy online nyomkövetés valamlyik erre szakosodott internetes oldalon. A nyomkövetés fizetős és ingyenes oldalakon is lehetséges. Ingyenes például a GPS Trace.

Egy egyszerű nyomkövető modul már kevesebb, mint húszezer forintért megvásárolható, de a tudás és a minőség függvényében eljuthatunk a százezres nagyságrendbe kerülő megoldásokig. A rendszer igazán akkor hatékony és eredményes, ha autónk védelme, megtalálása és visszaszerzése érdekében valamilyen havidíjas szolgáltatást is vásárolunk hozzá. Továbbá, a működéséhez természetesen mobil előfizetésre is szükség van, a komplexebb megoldásokhoz mobilinternettel.

Kombinált mechanikus és elektronikus védelem

A szakemberek között konszenzus van abban, hogy a leghatásosabb védelmek azok, ahol valamilyen elektronikus védelmet mechanikai védelemmel is kiegészítünk. Például egy jó minőségű zárral szerelt sebességváltózár mellé valamilyen indításgátló megoldást szereltetünk be. Lehetőleg, a két dolgot ne egy műhelyben szereljék.

Fokozza a védekezés hatékonyságát a védelmi rendszer hozzáférhetetlenné tétele. Hiszen, ha a tolvajnem fér hozzá a védelemhez, nem tudja azt hatástalanítani. Ehhez gondosan megtervezett, típusspecifikus, illetve típusonként adaptálható rendszer szükséges. Ezek a rendszerek már komolyabb anyagi befektetést igényelnek, de egy drágább gépjármű védelméért érdemesebb arányosan többet fizetni. Nem beszélve arról, hogy az ilyen komolyabb rendszerekhez már különleges szolgáltatások is járnak, például a szervizbe vitt autót a szerviz után ingyenesen átvizsgálják, ellenőrizendő hogy a védelmet nem gyengítették-e meg.

Rövid áttekintésünkből látható, hogy gépjárművünk védelmére számtalan megoldás létezik. Ne higgyünk az örök pesszimistáknak, akik csak legyintenek: "ááá, felesleges bármilyen védelemre is költenünk, amit el akarnak lopni, azt úgyis ellopják!" Higgyünk abban, hogy ez nem így van, nem törvényszerű, hogy mindig a bűnözőknek kell nyerniük.

×

Adatvédelemi tájékoztató

I. Bevezető

Adatkezelőként elkötelezettek vagyunk amellett, hogy tiszteletben tartsuk és védjük az Ön személyes adatait, és arra törekszünk, hogy Ön biztonságban érezze magát, amikor honlapunkra látogat, vagy információt nyújt számunkra. Annak érdekében, hogy releváns információkat közölhessünk Önnel, válaszolhassunk kérdéseire és növeljük azon előnyöket, amelyeket honlapunktól kaphat, bizonyos esetekben arra kérjük Önt, hogy adja meg személyes adatait. Erre azokban az esetekben kerülhet sor, amikor portálunkon regisztrációs kérelmet indít a hírlevélhez történő csatlakozáshoz.

Az adatvédelem szabályainak meghatározásánál különös tekintettel vettük figyelembe az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: Infotv.) 20. § (2) bekezdésének rendelkezéseit.

Kinyilvánítjuk továbbá, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos tevékenységünk során az Infotv. rendelkezéseinek és Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ajánlásainak megfelelően járunk el, a hatályos jogszabályok előírásait betartjuk, illetve az adatvédelemhez kapcsolódó fontosabb nemzetközi ajánlásokat is figyelembe vesszük

II: Honlapunk optimális használata

Főszabályként bármely Felhasználó önmaga azonosítása és személyes adatainak megadása nélkül is megtekintheti honlapunkat. Portálunk olyan esetekben, ahol a szolgáltatás ezt megköveteli domain információkat gyűjt látogatásáról annak érdekében, hogy testre szabja és felhasználóbaráttá tegye honlapunkat az Ön számára.

Abban az esetben, mikor Öntől személyes adatokat kérünk, tájékoztatjuk, hogy milyen indokkal és célból kérjük ezen adatokat. Ön dönthet úgy, hogy az adatokat nem adja ki, ebben az esetben is hozzáférhet a honlap más részeihez, azonban nem férhet hozzá bizonyos regisztrációhoz kötött szolgáltatásokhoz.

III: Fogalom-meghatározások

személyes adat: bármely meghatározott, azonosított vagy azonosítható természetes személlyel [érintett] kapcsolatba hozható adat és az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. Az érintettel akkor helyreállítható a kapcsolat, ha az adatkezelő rendelkezik azokkal a technikai feltételekkel, amelyek a helyreállításhoz szükségesek;

adatállomány: az egy nyilvántartásban kezelt adatok összessége;

adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet, például az adatok gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása, fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép stb.) rögzítése;

adatkezelő: az a személy vagy szervezet, aki/amely az adatok kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az általa megbízott adatfeldolgozóval végrehajtatja;

adatmegsemmisítés: az adatokat tartalmazó adathordozó teljes fizikai megsemmisítése;

adattovábbítás: ha az adatot meghatározott harmadik személy számára hozzáférhetővé teszik;

adattörlés: az adatok felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállításuk nem lehetséges;

adatfeldolgozó: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely az adatkezelő megbízásából személyes adatok feldolgozását végzi.

IV. A kezelt személyes adatok köre

Adatkezelés során a Felhasználó döntése alapján az adatkezelő az alábbi adatokat kezeli a regisztrációval rendelkező Felhasználók esetében: Felhasználó által a regisztrációkor megadott név, lakcím, e-mail cím.

V. Az adatkezelő

Adatkezelő: az adatkezelést saját technikai eszközeivel Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata és Budapest Főváros XV. Kerületi Polgármesteri Hivatal látja el.
Cím: 1153 Budapest, Bocskai utca 1-3.
Postafiók: 1601 Budapest, Pf. 46.
Telefon: +36 1 305 3100
E-mail: info@bpxv.hu
weboldal: www.bpxv.hu

VI. Az adatkezelés jogalapja és célja

Az Adatkezelő a személyes adatokat az érintettek hozzájárulása alapján kezeli. A regisztrációs kérelem kitöltésével az érintett hozzájárulását adja személyes adatai kezeléséhez. Adatkezelésre a honlap Felhasználóinak önkéntes, megfelelő tájékoztatáson alapuló nyilatkozata alapján kerül sor, amely nyilatkozat tartalmazza a Felhasználók kifejezett hozzájárulását ahhoz, hogy az oldal használata során általuk közölt személyes adataik, illetve a róluk generált személyes adatok felhasználásra kerüljenek. Az Adatkezelés jogalapja az Infotv. 5.§ (1) bek. a) pontja szerint az érintett önkéntes hozzájárulása.

Az Ön által megadott adatokat arra használjuk, hogy kéréseit teljesítsük vagy az Ön által kért szolgáltatást közvetítsük. Az adatkezelés célja, hogy kapcsolatot tartsunk Önnel.

VII. Az adatfeldolgozó

Az Adatkezelő külön adatfeldolgozót nem vesz igénybe. Az általa kezelt személyes adatokat szükség esetén az saját technikai eszközeivel dolgozza fel.

VIII. Az adatkezelés időtartama

A Felhasználó által megadott személyes adatok kezelése mindaddig fennmarad, amíg a Felhasználó a szolgáltatásról – az adott felhasználói névvel – ki nem iratkozik, és egyúttal kéri az adatai törlését, amely intézkedést az Adatkezelő elérhetőségeinek felhasználásával bármely módon megtehet. A törlés időpontja a Felhasználó törlési igényének beérkezésétől számított 10 munkanap.

IX. Rendelkezés a személyes adatokról

Önnek joga van ahhoz, hogy felvilágosítást kapjon arról, van-e a birtokunkban Önre vonatkozó személyes adat, és ha igen hozzáférjen ezen adatokhoz.

Bármikor és bármely módon kezdeményezheti kijavításukat vagy törlésüket.

Személyes adat törlésére vagy módosítására irányuló igényét 3 napon belül teljesítjük, ezt követően a korábbi (törölt) adatok már nem állíthatók helyre.

Az Adatkezelő az érintettek kérelmére tájékoztatást ad az érintettek kezelt adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az érintett személyes adatait.

X. Adatbiztonsági intézkedések - adatvédelem

Az Adatkezelő elkötelezett amellett, hogy szigorúan védje az Ön személyes adatait, tiszteletben tartsa az Ön ilyen adatok felhasználására vonatkozó döntését, és gondosan védelmezze, nehogy elvesszenek, azokkal visszaéljenek, azokhoz jogosulatlanul hozzáférjenek, vagy azokat hozzáférhetővé tegyék, megváltoztassák vagy megsemmisítsék.

Kötelezi magát továbbá, hogy gondoskodik az adatok biztonságáról, valamint megteszi azokat a technikai és szervezési intézkedéseket, és kialakítja azokat az eljárási szabályokat, amelyek biztosítják, hogy a felvett, tárolt, illetve kezelt adatok védettek legyenek, illetőleg megakadályozza azok megsemmisülését, jogosulatlan felhasználását és jogosulatlan megváltoztatását.

Kötelezi magát arra is, hogy minden olyan harmadik felet, akiknek az adatokat esetlegesen továbbítja vagy átadja, ugyancsak felhív az ez irányú kötelezettségeinek teljesítésére.

XI. Adattovábbítás lehetősége

Ahol szolgáltatásunk megköveteli az Ön adatait hozzáférhetővé tesszük olyan harmadik személy számára is, amely a velünk fennálló kapcsolata alapján szolgáltatásokat nyújt a nevünkben. Kizárólag olyan adatokat adunk át ezen harmadik személyeknek, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy szolgáltatásukat teljesítsék, és intézkedéseket teszünk az Ön adatainak védelme érdekében.

XII. Az Infotv. 6. § (5) bekezdésén alapuló adatkezelés

Az Infotv. 6. § (5) bekezdése alapján az Adatkezelő

  1. a rá vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése céljából az érintett hozzájárulása hiányában jogosult és köteles minden olyan rendelkezésére álló és általa szabályszerűen tárolt személyes adatot az illetékes hatóságoknak továbbítani, amely adat továbbítására őt jogszabály vagy jogerős hatósági kötelezés kötelezi, illetve
  2. b) az Adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából, amennyiben ez az érdek érvényesítése a személyes adatok védelméhez fűződő jog korlátozásával arányban áll, további külön hozzájárulás nélkül, valamint az érintett hozzájárulásának visszavonását követően is kezelheti az általa szabályszerűen tárolt személyes adatokat.

XIII. Jogfenntartás

Az adatkezelő fenntartja a jogot, hogy jelen Adatvédelmi Tájékoztatót időről-időrel módosítsa vagy frissítse. A „Legutóbbi frissítés” dátuma a lap alján megmutatja valamennyi Felhasználónak, hogy mikor történt a Tájékoztató legutóbbi változtatása.

Az Adatkezelő folyamatosan gondoskodik a korábbi Adatvédelmi Tájékoztatók megőrzéséről és tárolásáról.

Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel, hogy továbbiakban milyen lépéseket teszünk az Ön személyes adatainak védelme érdekében.

XIV. Jogérvényesítés lehetősége

A Felhasználó jogainak megsértése esetén, illetve jogai érvényesítése érdekében a Fővárosi Törvényszékhez (1055 Budapest, Markó u. 27.) vagy – választása szerint – a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszékhez fordulhat keresettel, továbbá bármely személyes adattal kapcsolatos kérdésben kérheti a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság segítségét is (1125 Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 22/C., postacím: 1530 Budapest, Pf. 5., e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu, weboldal: www.naih.hu).

Jelen tájékoztatót Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Polgármestere és Jegyzője adta ki.

Legutóbbi frissítés dátuma: 2017. május 19.

×

Információ az internetes sütikről

Mik azok a sütik, angolul "cookies"?

A süti egy olyan fájl, (egy adatsor,) amit a weboldal látogatójának számítógépén, mobiltelefonján vagy egyéb, internetes hozzáférést biztosító eszközén hozhat létre a weboldalt megjelenítő program. A cookie-t a webszerver küldi a látogató böngészőjének, majd a böngésző visszaküldi a szervernek. A sütik kizárólag adatokat tartalmaznak, vagyis nem tartalmaznak futtatható állományokat, vírusokat, illetve kémprogramokat (spyware) és nem férnek hozzá a felhasználó merevlemezének adataihoz. A süti egy kódolt adatsor, egy elérési útvonal, ami csak az adott szerverrel együtt értelmezhető. Magát a felhasználó adatait a szerver tárolja, nem a süti. Szinte minden weboldal használ sütiket, mivel azok nélkül a zökkenőmentes működés elképzelhetetlen.

Mire használjuk a sütiket?

Ezek a fájlok lehetővé teszik a felhasználó internetezésre használt eszközének felismerését, így releváns, a felhasználó igényeihez igazított tartalom megjelenítését. Ilyenek például a kizárólag felhasználói névvel és jelszóval elérhető oldalak, amik sütik nélkül nem működnének. A sütik a felhasználó számára egyszerűbb böngészést biztosítanak, és elősegítik, hogy a honlap üzemetetője minél kényelmesebb szolgáltatást nyújtson. Fontos szerepe van a sütiknek a honlap látogatottsági statisztikájának elkészítéséhez. Ennek keretében adatokat kapunk a honlap és egyes oldalainak látogatottságáról, arról, hogy a felhasználó mennyi időt töltött egy-egy oldalon, a használt böngészőről és az eszközön futó operációs rendszerről. A kapott statisztikai eredményeket felhasználva tudjuk az oldal szerkezetét és tartalmát az igényeknek megfelelően alakítani, mindezt a felhasználók anonimitásának megőrzése mellett.

Tartalmaznak a sütik személyes adatot?

A legtöbb süti hatékony működéséhez semmilyen személyes jellegű adat nem szükséges. Kivételt képeznek például azok a sütik, amik a böngésző számára megjegyezhetővé teszik a bejelentkezési adatokat vagy egy webáruházban megőrizhetővé teszik a kosárba tett termékeket. Ezek az adatok olyan módon vannak tárolva, hogy azokhoz jogosulatlan személyek nem férhetnek hozzá, illetve a cookie maga nem tartalmaz személyes adatot, csak a szerveren tárolt adatokhoz való elérési kulcsot, de ezt is kódolt formában.

A sütik törlése

A weboldalak eléréséhez használt böngészőprogramok többsége alapértelmezett esetben engedélyezi a sütik elhelyezését az eszközre. A sütik kezelésére vonatkozó információk a böngésző beállításai között találhatóak. Ezek a beállítások megváltoztathatók úgy, hogy a cookie-k automatikus kezelését a böngésző blokkolja, vagy minden esetben értesítést küldjön a felhasználónak, ha az eszközre cookie-t küldtek. Fontos tudni, hogy a cookie-k használatának tiltása vagy korlátozása negatívan befolyásolhatja az oldal bizonyos funkcióinak működését, például a megrendelést vagy bejelentkezést.

Ellenőrizze a böngésző süti beállításait!

A korszerű böngészők mindegyike alkalmas arra, hogy személyre szabhasd a böngésző beállításait a cookie-kra vonatkozóan, úgy, hogy a sütik használata mellett számodra még kényelmes internetezést biztosítva is biztonságos legyen. Ha a számítógépet csak ön használja, akkor hosszabb lejárati időt is beállíthat a böngészési előzmények rögzítésére, illetve a személyes adatok tárolására vonatkozóan. Amennyiben számítógépet más is használja(például egy internet kávézóban), akkor érdemes a böngésző által megjegyzett adatokat minden egyes használatot követően törölni, vagy “inkognitó” ablakot használni a böngészéshez. Így lehetősége van arra, hogy biztonságos keretek között látogasson meg olyan oldalakat, melyek cookie-kat helyeznek el a gépen. Rendszeresen frissítse a kémprogramok elleni programokat és víruskeresőket! Sok esetben a kémprogramok ellen védő szoftverek valós időben figyelik a böngészést és figyelmeztetnek, amennyiben nem biztonságos oldalt kíván betölteni a felhasználó. A támadások jelentős hányada a böngésző biztonsági résein keresztül történik. Minél régebbi verziójú egy böngésző, annál több ilyen gyenge pont található meg benne. Mindig telepítse a böngésző legfrissebb verzióját, melyet legkényelmesebben az automatikus frissítés beállításával érhet el.

×

Impresszum

Az addakezed.bpxv.hu címen található honlap Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzatának "ADD A KEZED!" - elnevezésű bűnmegelőzési projektjének hivatalos honlapja.

Felelős kiadó: dr. Lamperth Mónika jegyző

A honlap szerkesztője: Deák Zsolt
email címe: deak.zsolt@bpxv.hu

Az addakezed.bpxv.hu aldomain tulajdonosa Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata.

Tárhelyszolgáltató: Zomsys Media Kft
Székhelye: 2255 Szentlőrinckáta, Kossuth Lajos út 99.