Koncert

A szórakozók biztonsága a legfontosabb

2017. április 24.

A katasztrófavédelem – mint tűzvédelmi hatóság – képviselői folyamatosan, egész évben ellenőrzéseket tartanak tömegrendezvények, szórakozóhelyek és szabadtéri fesztiválok területén. A rendezvényeket megelőző folyamatos hatósági jelenlét célja az, hogy a szórakozni vágyók biztonsága minél teljesebb körű legyen. A nagyobb rendezvények előtt a katasztrófavédelem konzultációs lehetőséget biztosít a szervezők számára, és szakemberei a biztonsági tervek kialakításában is segítséget nyújtanak számukra.

Korábban Magyarországon meglehetősen laza szabályozási rendszer volt érvényben, a szabályzók nem adtak lehetőséget a hatóságoknak arra, hogy hiányosságok esetén határozottan fellépjenek a tulajdonosokkal, üzemeltetőkkel és szervezőkkel szemben. Arra, hogy a szabályrendszert a rendezvények látogatóinak biztonsága érdekében alapjaiban kell megváltoztatni, egy budapesti eset hívta fel a figyelmet. A 2011. januárjában a West Balkán szórakozóhelyen bekövetkezett tragédia után az ország valamennyi szórakozóhelyének soron kívüli ellenőrzése megtörtént, ezek a vizsgálatok alapvető hiányosságok sokaságára derítettek fényt. Ezt követően a szabályozás teljes rendszere átalakult és a hatóságok megkapták a megfelelő biztonsági követelmények érvényesítéséhez szükséges jogosítványokat. A hatóságok szakembereinek jelenléte az óta folyamatos az érintett helyszíneken és a tulajdonosok, szervezők többsége is más, felelősségteljesebb szemlélettel tesz eleget az előírásoknak.

A szórakozóhelyek biztonsági színvonala a változtatások óta jelentősen javult, a tűzvédelmi hatósági ellenőrzések tapasztalatai is ezt igazolják. Az elmúlt években feltárt hiányosságok egyre kisebb súlyúak, és egyre kevesebb alkalommal kell szigorú hatósági eszközökkel élniük az ellenőrzést végző szakembereknek.

Jellemző hiányosságként, szabálytalanságként fordul elő, hogy a biztonsági jelek, a biztonsági világítás vagy az irányfények elhelyezése nem szabályszerű. Szintén előforduló hiba, hogy a villamoshálózat felülvizsgálatát elvégezték ugyan, de a feltárt hibákat nem javították ki, volt, ahol nem tudtak tűzriadó tervet, illetve tűzvédelmi szabályzatot bemutatni. Egyre ritkábban fordul elő, hogy a vészkijáratokat lezárják, vagy eltorlaszolják. Súlyosabb, közvetlen veszély esetén (pl.: a megengedettnél többen tartózkodnak a helyszínen) a hatóságnak lehetősége van a rendezvény felfüggesztésére, a szórakozóhely azonnali bezárására, ezzel a szankcióval minden indokolt esetben élnek is a szakemberek.

A katasztrófavédelem szakhatósági jogkörben ellenőrzést végző és eljáró szakemberei minden esetben arra törekednek, hogy a tulajdonossal vagy az üzemeltetővel, illetve a szervezőkkel közösen az egyes rendezvényeket biztonságosan lehessen megtervezni és lebonyolítani. Amennyiben azonban valamilyen okból vagy okokból nem garantálható a rendezvényre látogatók biztonsága, az engedélyezéshez a katasztrófavédelem nem járul hozzá.